Olejek eteryczny cytrynowy dla odporności oraz cytryny w kuchni urody
Olejek eteryczny cytrynowy dla odporności oraz cytryny w kuchni urody

Olejek eteryczny cytrynowy dla odporności oraz cytryny w kuchni urody

A może włoskie cytryny wobec styczniowych śniegów? Zajrzyj do naszej biblioteczki naturalnych olejków eterycznych. Jak już się rozsmakujesz w energetyzujących zapachach, jeden cytrus w twojej aromaapteczce to zawsze już będzie za mało. Kwitnące drzewo cytrynowe roztacza silny, piękny zapach. Aromaterapia przemyci go do twojego domu.

W tym artykule przeczytasz o:

  • rześkim i świeżym Olejku cytrynowym

  • sposobie jego pozyskiwania i wielu możliwościach zastosowania

  • pochodzeniu Olejku eterycznego z cytryny i jego składnikach aktywnych

  • tym, jak ceniony jest przez aromaterapeutów w kuracjach

  • tym, jak podróżować za stołem

  • tym, jak wykonać oliwny domowy macerat i eliksir cytrynowy do picia na czczo 

  • cytrynie w kuchniach świata i w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

  • tym, jak przyrządzić inhalację Mix Promień słońca

  • tym, jak stosować olejki fotouczulające.

Olejek eteryczny z cytryny w aromaterapii

Olejek cytrynowy aromaterapeutycznie jest bardzo ceniony i wykorzystywany w wielu terapiach – brzmi jak frazes, to prawda. Jednak jego zastosowanie jest w istocie bardzo szerokie. Drzewo olejkodajne cytrynowe to po łacinie Citrus limon. Rdzenna ziemia drzewa to gleba Azji Południowo-Wschodniej. W uprawie popularne się stało także na kontynentach amerykańskich, znane jest w krajobrazie Europy Południowej.

I teraz rzecz nowa – sposób pozyskiwania. W przeważającej większości przypadków metryczek naszych olejków piszemy o destylacji parowej. Cytrusy olejek eteryczny przechowują w skórce. Olejek eteryczny uzyskiwany jest poprzez mechaniczne wyciskanie skórek owoców. Dlatego ważne jest, by cytryny, które kupujemy były z bio upraw. Taki plasterek w herbacie, naparze lub gorącej wodzie nada niezwykłego aromatu i wartości, to olejek eteryczny w naturalnej z rośliny postaci.

Organiczny Olejek cytrynowy w Laboratorium FEMI – zastosowanie

Laboratorium FEMI korzysta z plonów plantacji na Sycylii, tam wzrasta cytryna zwyczajna – Citrus limon (L.) Osbeck, z której to ekstrahowany jest nasz wyjątkowy Olejek. Skórki owoców nasycone są olejkiem świeżym i rześkim. Po wytłoczeniu kondensuje energię z iskrzącej gleby, promienie soczystego słońca, rześkość wytchnienia w cieniu drzew. W dobie podróży ograniczonych dostęp do skarbów konkretnych zakątków ziemi działa jak solidny zastrzyk energii i optymizmu. Może nie zastąpi urlopu, ale wprowadzi odprężenie i łatwo przemyci stan relaksu.
Nasz Olejek cytrynowy jest organiczny, wzmacniający i porządkujący. Harmonizuje organizm, ponieważ dba o wyciszenie napięć nerwowych i zmęczenia. Pracuj z Olejkiem codziennie – zauważysz różnicę. Inhalacje w trakcie home office są wysoce wskazane, jeśli stresuje cię praca. 

Cytryna – skromna księżniczka kuchni

Cytryna to różdżka w kuchni. Wystarczy skropić jej sokiem sałatę, dodać mgiełki z oliwy, szczyptę soli lub ziół – i smak uwypukla się sam. Cytryna może zastępować ocet w winegretach. A czy próbowałaś aromatyzowanych oliw z cytrusowym dodatkiem? Są wyśmienite i ułatwiają przygotowanie posiłków.
By owoce nie siniały, czarniały, czyli: nie utleniały się, kropi się je właśnie cytryną. Magiczne i wszechstronne ma właściwości.
Cytryna to taki składnik, który nie wybijając się swoimi walorami smakowymi, uwypukla smak doprawianej potrawy. Skrop ulubioną pastę, risotto, pieczone warzywa. Kilka kropel do zupy, potrawki. Cytryna w przepisie (lub twojej inwencji) działa jak wino do obiadu – dobrze dobrane wyśmienicie integruje się w jedność posiłku. Chyba nikt nie ośmieli się na serwowanie sernika bez dodatku pomarańczy lub cytryny. A awokado bez kropli limonki (lub cytrynki) to nie smak, na który się czeka.
Możesz przygotować domowy macerat z owoców cytryny. Do litrowego słoika nalej 300 ml najlepszej jakości oliwy z oliwek, dodaj 4 duże wcześniej obrane ze skórki i cienko pokrojone w paski bio cytryny. Dodaj dwie gałązki świeżego rozmarynu. Całość pozostaw w słoiku przez 3-4 tygodnie. Co drugi, trzeci dzień wstrząsaj słoikiem. Po tym czasie całość przecedź i wyciśnij przez gazę. Przelej do wyparzonej butelki lub słoika. Zrób estetyczna naklejkę. Przechowuj w lodówce. Ten domowy macerat będzie służył jako pyszny dodatek do sałaty i warzyw jako spécialité de la maison!

Cytryna dla budowania odporności organizmu

Przy wielu produktach w okresie jesienno-zimowym wypisuje się rachunek witaminowy, a już zwłaszcza z witaminą C. To dość zrozumiałe, ponieważ służy ona układowi odpornościowemu oraz pomaga przejść przez infekcję, obniżając objawy. Żeglarze od czasów wielkich odkryć geograficznych łaknęli cytryny, ponieważ chroniła przed szkorbutem. A my obecnie mamy je dostępne prawie w każdym sklepie.
Witaminy C szukamy słusznie też w warzywach: w natce pietruszki, w papryce, także w pączkach róży czy żurawinie. W cytrynach też jest jej sporo, jednak to mit, że najwięcej. Kryterium naj nie jest tu istotne, a ważne współtowarzyszenie innych cennych składników i wartości odżywczych. W cytrynie rutyna dba o naczynia krwionośne. Owoc cytryny bogaty jest w bioflawonoidy w tym wspomnianą rutynę i hesperydynę, witaminę C, beta-karoten, potas, magnez, żelazo. Za kwaśny smak owocu odpowiada obecność kwasu cytrynowego, który ułatwia absorpcję minerałów z pożywienia. Dlatego to takie ważne, by zapas cytryn uzupełniać w kuchni. I zawsze pamiętaj o dodaniu soku z cytryny do sałaty.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne i wzmacniające działanie układu odpornościowego, a także ułatwia usuwanie produktów przemiany materii.
Znakomicie, że cytryna jest dodatkiem tak popularnym w kuchni, ponieważ dobrze działa na trawienie (przyspiesza produkcję enzymów). To świetne trio: apetyt, cytryna, kuchnie świata! Gdyby dało się kuchnię rozważać matematycznie, to po znaku równości po poprzednim zdaniu można wstawić zdrowie.

Cytryny w kuchniach świata

Drzewo cytrynowe zawędrowało w każdy zakamarek świata. Cytrynowy smak jest popularny i uwielbiany. Lemon curd to deser uniwersalny – krem, który hołubią sceptycy słodkości. Ma idealne proporcje maślanej słodyczy i rześkiej kwaskowatości.
Podobnie sprawa się ma z limoncello – włoskim likierem. To smakołyk dla wytrawnych podniebień. Podróżuj w kuchennym fartuszku, sprawdź, co serwuje się w Stambule, co w Izraelu. Posmakuj kiszonych cytryn, dodaj je do domowego hummusu. Tabbouleh libańska powinna być podawana każdemu dla zdrowia: porcja pietruszki i cytryny wzmocni organizm wzorowo. Podróżowanie po stołach świata otwiera myślenie i horyzonty, uczy znudzony składnik wplatać w nowe przepisy. Doznasz olśnień zmysłowych, smaki będą buzować.
Śmiało eksperymentuj, ryzykuj dokładki! Cytryny wspierają trawienie, detoksykację i przyspieszają metabolizm. Posiadają w składzie błonnik, co także cenne dla naszych brzuchów.

Wychładzająca funkcja owoców cytrusowych wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Każdy członek cytrusowej rodziny jest zaliczany do chłodnej i zimnej sfery w podziale pokarmów według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Wzrastają w ciepłym środowisku. Owoce drzew cytrusowych mają za zadanie ochładzać i nawilżać. W Polsce i w naszym klimacie owoce egzotyczne zimą według TCM nie są więc wskazane ze względu na charakter redukujący ciepło, jednak spożywane z umiarem są nam potrzebne. TCM pod tym względem jest wspaniałą nauką – uruchamia myślenie i zdrowy rozsądek, które są potrzebne do obserwacji swojego organizmu i reagowania.
Konotacje cytrusowe zimą są paradoksalnie w naszych kuchniach dość ciepłe, pomarańcza z goździkami w okresie bożonarodzeniowym otula słodyczą, ogrzewa aurę.
Ze skarbca Tradycyjnej Medycyny Chińskiej można korzystać jak z literatury pięknej i traktować jak kompendium do czytania, można też postrzegać ją jako ciekawostkę, alternatywę do medycyny konwencjonalnej, a także obserwować, jak chińskie wielowiekowe spostrzeżenia są adekwatne w naszych realiach. Uwaga – można doznać wielokrotnych epifanii. Z zaleceń TCM najlepiej korzystać z medykiem tej szkoły, który całościowo spojrzy na pacjenta.
TCM to przepastna i niesamowita medycyna Wschodu, która inspiruje i zachwyca Zachodnią metodami stosowanymi od starożytności.
Do podróży zagłębiającej chińskie tradycje zabierz olejki cytrusowe. Tłoczone są ze skórek owocu, a to właśnie skórka cytrusów w TCM jest uznawana za produkt leczniczy.

Cytryna w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i fitoterapii

W TCM cytryna nazywa się Ning Meng. Przypisane są jej właściwości ochładzające, smak kwaśny, delikatnie słodki i ściągający. Jej działanie terapeutyczne wspiera meridiany wątroby, pęcherzyka żółciowego, żołądka i płuc. Działanie owocu oczyszcza gorąco w organizmie i ułatwia wydalanie toksyn, reguluje trawienie, usuwa stagnację i podtrzymuje Qi śledziony. Cytryna zalecana jest głównie m.in. przy infekcjach i gorączce, krwawiących dziąsłach, artretyzmie, wysokim ciśnieniu krwi i podwyższonym poziomie cholesterolu. Ponieważ pobudza soki ciała zalecana jest też przy zaparciach.

Podobnie w fitoterapii Zachodu owoc cytryny zaleca się dla wzmocnienia pracy przewodu pokarmowego, w celu oczyszczenia wątroby i tkanki łącznej całego organizmu, przy zaparciach czy nudnościach. I dla wzmocnienia odporności, to bardzo ważne.

W fitoterapii stosuje się sok, skórkę z owocu, miąższ, liście i olejek eteryczny.

Cytryna w prozdrowotnym napoju na czczo

Dr Jean Valnet – ojciec współczesnej aromaterapii, lekarz i fitoterapeuta – zalecał dla oczyszczenia wątroby zalanie gorąca wodą pokrojonych w paski trzech cytryn, włącznie ze skórką, a następnie wypicie rano na czczo uzyskanego płynu. Dzięki takiemu przygotowaniu cytryny korzystamy z całego spektrum związków biologicznie czynnych w owocu.

Porada z Laboratorium FEMI: napój przygotuj z cytryn ekologicznych, gdyż drzewa cytrynowe są wielokrotnie opryskiwane pestycydami w trakcie cyklu wegetacyjnego. Zaś do przepisu potrzebujesz cytryn wraz ze skórką. Z tego też powodu w naszej biblioteczce olejków i sklepie znajdziesz wyłącznie olejki cytrusowe o pochodzeniu organicznym. 

Składniki aktywne Olejku cytrynowego

Olejek cytrynowy jest otrzymywany przez mechaniczne wyciskanie skórek owoców cytryny i jest wyjątkowo bogaty w związki monoterpenowe. Przede wszystkim to limonen, jego zawartość osiąga ponad 70%. To naturalny związek chemiczny o działaniu przeciwbólowym, antynoceptywnym, przeciwzapalnym, rozkurczowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym. Wykazuje również działanie antyoksydacyjne. 

Obecne w olejku monoterpenowe aldehydy, geranial i cytral współtworzą z limonenem piękny, orzeźwiający cytrusowy zapach Olejku, a jednocześnie synergicznie wzmacniają naturalnie dezynfekujące działanie Olejku w kierunku bakterii, grzybów i wirusów. Wspierają również jego działanie rozkurczowe. 

Olejki zawierające limonen zalecane są w mieszankach aromaterapeutycznych o działaniu antydepresyjnym, przeciwlękowym i redukujących stres.

Inhalacja słoneczna z naturalnym Olejkiem cytrynowym

Ta mieszanina odświeża mentalnie, poprawia koncentrację i nastrój. Przygotuj kominek aromaterapeutyczny lub dyfuzor i odetchnij. Oto przepis:

Mix Promień słońca

Zastosowanie Olejku cytrynowego w aromaterapii, pielęgnacji i w twoim domu

W aromaterapii Olejek cytrynowy wykorzystywany jest jako naturalne remedium o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przy problemach gastrycznych oraz terapiach oczyszczających i odchudzających. Ze względu na właściwości ściągające zalecany jest do aktywizacji pracy układu limfatycznego, co wykorzystywane jest przy masażu i drenażu limfatycznym, przy obrzękach, cellulicie i tak zwanym uczuciu ciężkich nóg, przy żylakach.

Do naturalnej dezynfekcji powietrza, przy infekcjach, przeziębieniach i zapaleniu oskrzeli, a także w okresie rekonwalescencji. Jeżeli dodatkowo, poza kominkiem aromaterapeutycznym czy dyfuzorem, chcesz wykorzystać jego naturalną siłę dezynfekcji, możesz 1-3 krople Olejku dodać do naturalnego środka myjącego podłogi, blaty kuchenne, zlew, toaletę czy wannę. 

Olejek cytrynowy wykorzystywany jest przy pielęgnacji skłonnej do zanieczyszczeń, szarej i niedotlenionej skóry. Także przy egzemach i ukąszeniach owadów.

Olejkowe BHP

Pamiętaj, że nie wolno stosować Olejku cytrynowego na skórę wystawioną na działanie promieni słonecznych, powinny go też unikać osoby korzystające z solarium. Jest olejkiem fototoksycznym. Jeżeli zastosujesz Olejek, gdy jest duże nasłonecznienie, po aplikacji zrób 12-godzinną przerwę w wystawieniu skóry na słońce – inaczej narażasz się na długotrwałe przebarwienia. 

Dobrą wiadomością jest to, że Olejek może być bezpiecznie wdychany, gdy dodany jest do kominka aromaterapeutycznego, dyfuzora i to bez względu na działanie słońca. Wyżej wymienione ostrzeżenia dotyczą wyłącznie aplikacji na skórę. Cytrynowa wonna bryza latem dodaje rześkości i witalności w upalne dni.

Olejek cytrynowy niewłaściwie przechowywany, w otwartej lub niedokręconej buteleczce, pozostawiony na słońcu i cieple, szybko utlenia się i w związku z tym może być drażniący dla skóry. Procesy utleniania wpływają na postępujące zmiany w jego zapachu i składzie. Jeżeli nie planujesz szybkiego zużycia olejku, przechowuj go w lodówce, zawsze dokręcaj szczelnie buteleczkę i chroń przed słońcem i ciepłem.

Cytrusowe Olejki z Laboratorium FEMI

Zapachem z nutą cytrusową kuszą też Olejki: cytronelowy, lemongrasowy, May Chang czy elemi. Jednak pozyskiwane są przez proces destylacji parowej oraz posiadają inny botaniczny rodowód. Wonią równie powabne, orzeźwiające i energetyzujące.

Do sporządzenia Mixu Promień słońca potrzebujesz:

 

Powyższe informacje mają charakter edukacyjny. Nie są to porady medyczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Newsletter
Twoje piękno jest naszą pasją. Dołącz do nas i poznawaj świat FEMI.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl