Przyprawy korzenne – delicje na talerzu, karnawałowa aromaterapia i pielęgnacja skóry
Przyprawy korzenne – delicje na talerzu, karnawałowa aromaterapia i pielęgnacja skóry

Przyprawy korzenne – delicje na talerzu, karnawałowa aromaterapia i pielęgnacja skóry

W karnawale dopieszczamy swoje zachcianki! A organizm woła obecnie o rozgrzewające smakołyki, ciepłe i kojące posiłki, odżywcze i sycące. Zimą wzmagają się apetyty na przyprawy korzenne, warzywa korzeniowe, kasze i dania w formie obfitej i jednogarnkowej. Dzisiaj w tym duchu prezentujemy aromaterapię, apetyczną pielęgnację skóry oraz wybór dodatków w kuchni, które zapewnią ciepło nastroju i pełnego brzucha. 

Przyprawy korzenne w prozdrowotnej diecie

Femiczni zimowi faworyci to: anyż, cynamon i kardamon. W kuchni sprawdzają się nie tylko do słodyczy i deserowych przepisów. W postaci olejku eterycznego używamy ich w kominku aromaterapeutycznym do ocieplających i wzmacniających inhalacji. 

Przyprawy i zioła w kuchni traktuj jak największe skarby. Chroń przed wilgocią, wysoką temperaturą, zwietrzeniem, dostępem światła i powietrza. Najlepiej przechowuj w spiżarni zaciemnionej lub w szufladzie, szafce, w zamkniętych słoiczkach. Za każdym razem wyparzaj i osuszaj słoiczek, zanim przesypiesz do niego nowe opakowanie przyprawy. A te stosuj hojnie w codziennym gotowaniu, zużywaj w ciągu kilku miesięcy – kiedy mają zachowane jeszcze swoje właściwości prozdrowotne i walory smakowe. 

Możesz zaplanować porządki styczniowe w kuchennych szafkach – zainspiruj się naszym wpisem Zapach zimowej szafy i porządków – aromaterapia w codziennym zastosowaniu. Przeorganizuj spiżarnię, stwórz swoje własne piękne etykiety na opakowania, wpisz nazwy i daty otwarcia. Możesz udekorować kuchnię suszkami lnu i lawendy, a z liści laurowych i kwiatowych dodatków zrobić potpourri na postrach ewentualnym molom spożywczym. 

Zalety prozdrowotne przypraw korzennych

Przyprawy korzenne wykazują działanie bakteriobójcze i antyoksydacyjne. W różnych szerokościach geograficznych i na przestrzeni wieków były stosowane jako: leki, środki konserwujące, afrodyzjaki, profilaktyka wielu dolegliwości. Kojarzą się świątecznie, nastrojowo, intensywnie. Imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa i reszta aromatycznej drużyny są stosowane najczęściej w formie sproszkowanej, należy uważać, by za szybko nie straciły na wartości. Wypróbuj tym razem: świeżego imbiru poszatkowanego, kardamonu w ziarnach, a cynamonu w korze. Podziwiaj tekstury i odmienne doznania. Włączaj w przepisy nowe formy, sprawdź, jak zmienią i zintensyfikują potrawy. Przyprawy korzenne w odpowiednich dawkach znakomicie wpływają na układ trawienny.

Przypłynęły do Europy z wypraw Magellana, w polskiej kuchni cynamonu nauczyli nas żydowscy kucharze, kuchnia indyjska inspiruje, jak prażyć nasiona, by wydobyć jeszcze więcej z przypraw. Możesz śmiało stworzyć własną kompozycję! W moździerzu utrzyj selekcję ziaren ulubionych, przechowuj w słoiczku, dodawaj do swoich autorskich potraw. Możesz też robić to każdorazowo przy gotowaniu, wedle inwencji! Przyprawy korzenne o słodko-pikantnym aromacie sprawiają (uogólniając), że dania, którym towarzyszą, są lepiej strawne i przyswajane przez organizm człowieka. 

Anyż – zastosowanie w kuchni i właściwości prozdrowotne

Anyżowe nasiona są aromatyczne i słodkie. W Europie stosuje się je bardziej deserowo, w Chinach w mieszankach wytrawnych do dań duszonych. Wypróbuj koniecznie z kakao! Dodaj kilka ziaren anyżu do napoju migdałowego, ulubione kakao, kilka ziaren chilli. Po podgrzaniu odcedź. To idealny napój na zimowe spacery! Anyż polecamy też do duszenia gruszek, do bulionów warzywnych, uprażone nasiona dodawaj do curry.
Anyż ma działanie antybakteryjne i wykrztuśne, stosuje się go przy schorzeniach układu pokarmowego czy oddechowego. Pobudza apetyt, normalizuje trawienie, pomaga zwalczyć zaparcia.

Cynamon – uniwersalna przyprawa korzenna do zadań specjalnych w kuchni

Cynamon jest taki wszechstronny! To znakomita przyprawa, która w polskiej kuchni towarzyszy nam od lat w tradycyjnych daniach i zastosowaniach. Przełam rutynę, dodaj korę cynamonu do ryżu z pomidorami. Owsianki stwórz w wersji wytrawno-pikantnej – dodaj cynamon i ulubione ostrości. Napoje roślinne ryżowe czy owsiane zagotuj z kurkumą, goździkami, cynamonem, ziarenkami czarnego pieprzu, utrzyj troszeczkę z kulki gałki muszkatołowej, możesz dodać plastry imbiru. Ciut przestudź, dodaj miodu, weź książkę, zrelaksuj się. Idealnie łączy się z warzywami pieczonymi: marchewką, dynią, selerem. Możesz zrobić wegański beszamel i dodać świeżo startą szczyptę cynamonu, do tego gałkę muszkatołową. Zimowy kompot ze śliwek, gruszek koniecznie też przyprawiaj korzennie! 

Smak cynamonu to idealny balans słodyczy i gorzkawej nuty, jest też ostry (zwłaszcza po zmieleniu). Również przysłuży się kondycji brzucha i trawienia, wzmaga apetyt oraz pomaga niwelować mdłości. Ma funkcje rozgrzewające, stosuje się go do poprawy krążenia, przy bólach mięśni czy menstruacyjnych. Cynamon ceniony jest za właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne. Reguluje pracę nerek, pomaga w ukojeniu bólów menstruacyjnych, oczyszcza organizm i przyspiesza przemianę materii.

Cynamon w TCM – właściwości i zastosowanie

Cynamon w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej nazywa się Rou Gui i jest uważany za remedium roślinne ogrzewające nerki, wzmacniające yang, ogrzewające meridiany oraz odżywiające qi. Zalecany dla osób źle tolerujących zimno, a także przy bólach dolnej części pleców, przy bólach brzucha, bólu gardła, słabym apetycie, biegunkach. W naturalnej medycynie Zachodu cynamon uznaje się jako środek przeciwgrzybiczy, przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, przeciwzapalny i przeciwbólowy. Jest zalecany m.in. przy bólach artretycznych, przy przeziębieniu i grypie, bólu gardła i w celu wzmacniania odporności. Poprawia krążenie i obniża ciśnienie.

Olejek eteryczny cynamonowy – właściwości i harmonia zastosowania

Olejek z cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum Blume) otrzymywany jest drogą destylacji parowej z kory cynamonu. Olejek eteryczny z kory cynamonu bogaty jest w aldehyd trans-cynamonowy dominujący nutę zapachową, wykazujący działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne, jest naturalnym antyoksydantem. Zastosowany w kominku aromaterapeutycznym doskonale oczyszcza powietrze. Znajdziesz go w Recepturze aromaterapeutycznej Słodki Podarunek. Połączony z Olejkiem tymiankowym i goździkowym wykazuje silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe wobec niektórych szczepów bakterii (1).

Olejek cynamonowy (Oleum Cinnamomi Zeylanici) wykazuje działanie antyseptyczne – przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Aromaterapeuci zalecają więc stosowanie w sezonach infekcji, przy przeziębieniach oraz kaszlu. Stosowany jest przy problemach trawiennych oraz jako wsparcie w celu poprawy krążenia, zalecany przy zmęczeniu. 

Jest również Olejkiem o właściwościach przeciwutleniających, pomaga zmierzyć się organizmowi ze stresem oksydacyjnym. Powinien być z niezwykłą ostrożnością stosowany na skórę, ponieważ naniesiony miejscowo może być przyczyną podrażnienia skóry, jak i błon śluzowych. Olejek ma bardzo gorącą energetykę. Dlatego też polecamy go wyłącznie do kominka aromaterapeutycznego.

Kardamon – korzenny królewicz smaku, pobudzenia i aromatu

Z kardamonem najlepiej zacząć dzień! Jeśli pierwsze dzień dobry mówisz filiżance kawy, koniecznie zaparz ją z ziarenkiem kardamonu. Twój rytuał poranny wzbogaci się o kolejny aromat, a surowa czerń kawy entuzjastycznie się ociepli. Zapach i smak kardamonu są ciekawie złożone. Nasiona są ostre, ale ze słodyczą, lekko cytrynowe i imbirowe, rześkie i ciepłe zarazem. Kuchnia szwedzka bazuje na kardamonowych walorach w wypiekach, indyjska i arabska w daniach głównych. Dodaj kardamon do kremów z dyni, z pietruszki, do pieczonej papryki. 

Kardamon znany jest z właściwości afrodyzjakalnych, antyseptycznych, regulujących pracę układu pokarmowego.

Nasiona kardamonu są bardzo cenione w ajurwedzie, ponieważ równoważą wszystkie trzy dosze. To wspaniała rozgrzewająca przyprawa, o słodko-ostrym smaku, wzmacnia żołądek i ułatwia trawienie. W tym celu łącz go w potrawach z nasionami kopru włoskiego, kminkiem i z goździkami. Jest ceniony za lekko tonizujące właściwości. Wcześniej był stosowany – ale zawsze w towarzystwie innych ingrediencji – w nalewkach zwanych kordiałami, czyli szlachetnymi trunkami wzmacniającym serce i nie tylko. Tu nasuwa się pytanie: czy było możliwe, aby po tak starannie przygotowanym trunku i dobrym posiłku gość nie stawał się bardziej kordialny?

Olejek eteryczny kardamonowy – skład aktywny i właściwości

Olejek kardamonowy otrzymywany jest poprzez destylację parową nasion kardamonu malabarskiego – Elettaria cardamomum (L.) Maton. Olejek zawiera wysoką zawartość octanu alfa-terpinylu. Ciekawostka: ten związek biologicznie czynny został przebadany w kierunku zapobiegania rozwoju choroby Alzheimera (2).

Olejek kardamonowy posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i wspomagające trawienie. W aromaterapii stosowany jest przy problemach z trawieniem, wzdęciach, niestrawności, a także przy przeziębieniach, infekcjach bakteryjnych i grzybiczych. 

Jeżeli chcesz poczytać więcej o olejku kardamonowym, zajrzyj do archiwum naszego bloga: Dynia i kardamon w kuchni sprzyjającej urodzie.

Karnawałowe delicje dla skóry 

W karnawale zadbaj o cerę regularnymi (sic!) maseczkami. Polecamy Maseczkę liftingującą DELICI, którą możesz stosować dwa, trzy razy w tygodniu. Maseczki obok rutynowych codziennych pielęgnacji są doskonałą formą dodatkową nawilżenia, odżywienia i poprawy kondycji skóry. Nasza kremowa maseczka modeluje kontur twarzy, jest naturalnym bioliftingiem. Surowce aktywnie wspierają rusztowanie kolagenowe i elastynowe tkanek. Maseczkę nałóż porannie do czasu z kardamonową kawą. Trzy kwadranse relaksu będą świetnym startem przed energetycznym dniem. 

Do codziennej pielęgnacji zimowej włącz Krem liftingujący DELICI na dzień oraz Krem liftingujący DELICI na noc, które są wielofunkcyjnymi emulsjami przeciwstarzeniowymi o tak dobranych roślinnych surowcach w recepturach, że idealnie działają z rytmem doby i chronobiologią skóry. To Kremy intensywne w działaniu, niezwykle delikatne i atłasowe w formule. Uwielbia je skóra dojrzała oraz łaknąca rewitalizacji. Więc cóż lepszego niż DELICI o porze zimowej? Nakarm cerę kosmetykami przywracającymi młodzieńczy blask cery, uelastyczniającymi i znakomitymi w kwestii profilaktyki zmarszczek. Do działania kompleksowego polecamy Serum lipidowe CERAMIDOWE. A po korzennym gotowaniu wmasuj czule w skórę Atłasowy krem do rąk

Karnawał w wersji domowej zapowiada się pikantnie, aromatycznie i regenerująco – jeśli zaufasz DELICI. A spożywając zdrowe pokarmy z przyprawami korzennymi bogatymi w olejki eteryczne idziemy za myślą Hipokratesa: Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.

Na karnawał z Laboratorium FEMI potrzebujesz:

 

 




1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3346404/

2.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S175646462030116X



Powyższe informacje mają charakter edukacyjny. Nie są to porady medyczne. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Newsletter
Twoje piękno jest naszą pasją. Dołącz do nas i poznawaj świat FEMI.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl