INCI: Rosa centifolia Flower Juice
Sok wyciskany jest z wysoko wyselekcjonowanych płatków róży stulistnej (Rosa x centifolia).
Proces odbywa się na zimno bez zastosowania jakichkolwiek rozpuszczalników tak aby zachować wszystkie właściwości odżywcze i terapeutyczne zawarte w surowcu.
Dzięki temu zachowuje naturalny różany zapach i kolor płatków róży. Proces gwarantuje 100% czystość surowca, wysoką zawartość składników czynnych i w związku z tym ten ekstrakt nazywa się sokiem (Juice).
Sok z płatków róży stulistnej bogaty jest w polifenole; glikozydy antocyjanowe i flawonowe, dzięki czemu ma właściwości antyoksydacyjne. Ekstrakt standaryzowany jest na zawartość polifenoli co gwarantuje jego skuteczność i jakość.
Czynniki powodujące stres oksydacyjny wpływają na podrażnienia skóry, stany zapalne a także przyspieszają jej starzenie.
Dzięki dużej zawartości śluzów roślinnych sok z róży stulistnej zmiękcza, łagodzi i nawilża skórę, utrzymując ją w stanie równowagi jej barierę ochronną.
Śluzy roślinne będące połączeniem wielocukrów, wspomagają warstwę rogowa naskórka, są przyjazne dla skóry. Należą do środków łagodzących, kojących i osłaniających.
Sok z róży stulistnej wskazany jest do kosmetyków do skóry wrażliwej, oczyszczających, nawilżających.
A także łagodzących i zmiękczających do cery trądzikowej, mieszanej i problematycznej.
Zastosowanie w fitoterapii
Róża stulistna została wyhodowana wskutek połączenia paru gatunków róż i znana była już od XVII wieku.
Z płatków róży otrzymuje się różany olejek eteryczny. Olejek różany ma m.in. właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. Stosuje się go w napięciu nerwowym i bezsenności.
Płatki kwiatów róży stulistnej są środkiem tonizującym organizm, działają antyseptycznie i ściągająco i wykazują regenerujący wpływ na skórę. Ekstrakty z różnych płatków róż zaleca się przy nadciśnieniu, chorobach przewodu pokarmowego i wątroby, Herbata z płatków róż jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, zalecana jest w celu wzmocnienia organizmu przy przewlekłych stresach a także przy przeziębieniach i ich profilaktyce. Z płatków róży wykonuje się konfitury, nalewki, wina i likiery a także wodę różaną.